Focus en controle by Sander Grefte

Mijn focus is voornamelijk landschapsfotografie, maar zo nu en dan wil ik wel een keer iets nieuws proberen. Ik zei dan ook meteen “JA” toen een vriend van mij, Jaap Kleinstapel, vroeg of ik nieuwe foto’s wilde maken voor zijn website: www.jksport.nl. Het idee was om eerst een serie te maken van hem als trainer tijdens een normale training om vervolgens een persoonlijke serie te maken als hij zelf gaat trainen. In de blog neem ik jullie mee in mijn voorbereidingen, de ideeën en een paar resultaten van de persoonlijke serie.

Voorbereiding en opstelling

Een serie foto’s van een training. Tja, ik heb dat een paar jaar geleden ook al gedaan (ook voor Jaap), maar ik wilde het nu iets anders aanpakken. Ik wil spelen met licht, flitser(s), schaduwen, contouren, low-key, want daar hou ik van. Al snel vind ik op youtube fantastische voorbeelden! Maar toen ik realiseerde met wat voor apparatuur ze dat deden, mocht ik al blij zijn als ik dit kan benaderen. Want wat heb ik: een goedkope lamp (met softbox) die niet sterk genoeg, ik heb een flitser (de sb-600) die niet sterk genoeg is, wat heet, hij doet het niet eens. Dan gaat het zeker niet lukken. Aangezien ik een flitser vaker gebruik heb ik er snel eentje besteld. Geen nikon meer maar een Godox inclusief een remote zodat de flitser op een afstand kan worden bediend. Het geheel werkt goed en het licht van de flitser is super sterk. Groot voordeel van dit systeem is dat ik het kan combineren met een softbox.

Ik heb dus licht, maar hoe gebruik ik eigenlijk de flitser inclusief een softbox? Was is de beste flitsopstelling? Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn, want in alle voorbeelden werden twee flitsers gebruikt. Toch denk ik het met één flitser te kunnen uitvoeren. Ik ben zeker geen expert, maar ik besef mij goed dat ik rekening moet houden met een aantal “regels” waarvan ik denk dat die belangrijk zijn:

  1. Afstand tot persoon: Voor zacht licht heb je een grote softbox nodig en/of je brengt de lichtbron zo dicht mogelijk bij de persoon. Voor hard licht natuurlijk het omgekeerde

  2. Plaatsing van de flitser: Plaats je de flitser met softbox aan de zijkant dan creëer je schaduwen. Dit kan wenselijk zijn om vormen (of in dit geval spieren) diepte te geven, maar kan onwenselijk zijn omdat het gezicht met één lichtbron niet compleet verlicht wordt.

  3. Sterkte van de flitser: Hoe sterker het licht (richtgetal) van de flitser hoe harder het licht, maar ook hoe korter de sluitertijd en hoe donkerder de omgeving.

Met deze 3 aspecten heb ik telkens zitten spelen. Over het algemeen had ik de flitser qua sterkte ingesteld op 1/8 tot 1/16 stop (richtgetal is 60) en qua positie op 45 graden van Jaap gezet. Met deze hoek kon ik meestal beide ogen “belichten”. In sommige gevallen zette ik de flitser meer naar de zijkant als ik dit niet nodig vond en dus meer schaduw wilde creëren. De softbox is 60cm groot en de afstand tot Jaap was ongeveer 3 meter waardoor het licht relatief hard was en er dus veel donkere schaduwen gecreëerd werden. Als laatste had ik gekozen voor een low-key setting met een relatief donkere achtergrond. Hiervoor had ik de volgende instellingen gebruikt: 1/200s, iso 200, f6 en alles met de 35mm prime lens.

 

Serie 1: Focus

Als je gaat zoeken naar foto’s van een fitness of crossfit dan kom je al gauw rauwe extraverte foto’s tegen. Ik vind dit erg gaaf om te zien, maar ik ken Jaap juist als een rustige, gecontroleerde trainer met oog voor detail. Dit wilde ik terug laten komen in deze serie. Dus heb ik hem gefotografeerd in een echte trainings-setting. In de eerste serie zie je een squat met 80 kilo. Uit ervaring weet ik dat  je hiervoor echt gefocust moet zijn en dat zie je heel goed in deze eerste foto. De echte kunst is om een diepe squat te maken en vandaar uit weer omhoog te komen. Deze hele oefening vergt heel veel concentratie, focus en kracht. En met kracht bedoel ik niet alleen de benen, nee juist de rug (en eigenlijk meer) die het hele gewicht moet fixeren op de schouders.

Je focus pakken

Je focus pakken

Controle

In de tweede serie zie je de windmill met een kettlebel van 24 kilo. Voor deze oefening is controle het sleutelwoord. Terwijl je rustig inzakt om de binnenste hamstrings te rekken balanceer je de zware kettlebel hoog in de lucht. De hele weg houdt je het in de gaten en ben je de bewegingen van de kettlebel aan het corrigeren/fixeren vanuit de arm, schouders, rug, buik en billen. In feite is alles dus continu aangespannen.

Tot slot

Al met al ben ik zeer tevreden met deze twee series, zeker omdat het pas mijn tweede keer is. Het laat naar mijn idee duidelijk de focus en controle zien die nodig is om de oefeningen goed uit te voeren. Maar ook hoeveel kracht en spierspanning het kost. De low-key setting helpt hierin mee, maar ik had soms wel een tweede flitser willen hebben (of misschien een goed reflectie scherm). De grootste uitdaging was dat het om een echte training ging, daardoor zie je vaak pas na de oefening wat het resultaat is. De volgende keer zou ik misschien wat meer willen regisseren om net dat kleine beetje meer controle te krijgen over de effecten van de belichting en compositie.

Mocht je na het lezen en zien van deze blog geïnteresseerd zijn in een vergelijkbare shoot neem dan gerust contact met mij op.

 

Sander